akhirnya teringat juga nak snap gambo lauk berbuka semalam... tp belum boleh nak wat collage lagi..... blum copy softwarenya... tunggu... !!
Nilah yg sempat diprepare bermula kol 610pm smalam... menu sempoi2 belaka...
Resipi Bawal Masak Pedas Berserai
Bahan2:
Seekor ikan bawal,
*2 senduk cili kering yang dikisar bersama bawang besar
*6 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*4 batang serai
* ditumbuk tak terlalu hancur.
1 biji tomato
daun sup
bawang besar
garam gula, 1 sudu makan cuka
Cara2:
Bawal dibersihkan diperap garam serta kunyit dan digoreng.
Untuk kuahnya, tumis 2 senduk cili kering yang dikisar bersama bawang besar, masak sehingga pecah minyak dan garing. Masukkan bahan yang ditumbuk halus biarkan seketika. Perasakan garam, gula serta masukkan satu sudu makan cuka. Masukkan hirisan kiub buah tomato, hirisan bawang besar biarkan seketikan Akhir sekali masukkan hirisan daun sup. Siapp..
Bahan2:
Seekor ikan bawal,
*2 senduk cili kering yang dikisar bersama bawang besar
*6 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*4 batang serai
* ditumbuk tak terlalu hancur.
1 biji tomato
daun sup
bawang besar
garam gula, 1 sudu makan cuka
Cara2:
Bawal dibersihkan diperap garam serta kunyit dan digoreng.
Untuk kuahnya, tumis 2 senduk cili kering yang dikisar bersama bawang besar, masak sehingga pecah minyak dan garing. Masukkan bahan yang ditumbuk halus biarkan seketika. Perasakan garam, gula serta masukkan satu sudu makan cuka. Masukkan hirisan kiub buah tomato, hirisan bawang besar biarkan seketikan Akhir sekali masukkan hirisan daun sup. Siapp..
3 comments:
Wah bestnya menu semalam....lama tak makan pulut udang...taugeh tu best la...mesti krup krap kan??
Salam kak kamria!! sedapnyer pulut panggang tuu!! dah lama tak mkn!! nak buat pun tak terbuat buat lagi alasan tak de daun pisnag ehehe..
K Watie,
tauge tuh mmg krupp krap2x pun...pulut udang tu sy pun beli ja. Mmg sedap sbb beli kt akak yg mmg kita tau kesedapan kuih dia kan.
Ijayuji,
Lekas pi cari daun pisang, mai kita wat sesama...
Post a Comment