Friday, May 22, 2009

Gaji

Pada 15 May 09 ari tuh kami baru dapat gaji tuk bulan April 09. Aku kena potong gaji sbb lateness RM 1.73. Adala dalam beberapa minit aku lambat melebihi pukul 8pg. Aku pun tunjuk la payslip aku kat hubby... dengan x semena2 dia plak yang naik angin...." Apa la kilang ni..dah la bayar gaji lambat.. potong gaji lagi sebab masuk lambat...dah la medical pun x dak... klu syg ada offer tempat lain pegi ja la... tgk dah lama syg keja kilang ni tp x dak apa2 perkembangan pon dok tang tu ja la.... klu dok ngan Pos tu dah lama naik dah kurang2 pun naik gaji...." Ish aku dalam hati dia plak yang lebih dari aku... hubby sambung lagi " Ye la abg bukan marah sebab dia potong gaji sbb masuk lambat... mmg layak potong gaji la klu lambat tp klu dah bayar gaji lambat patut kena la ada consideration la... ni dah la lambat menyusahkan hidup staff lagi" emm... mmg la betul apa yang hubby aku cakap tuh... mmg klu nak tunggu gaji masuk kena la korek duit lain dulu sementara nak dapat gaji... tu la pasal nya x leh nak menyimpan pon...... ....

itu la antara yang terjadi saban bulan dalam diari kehidupan seorang warga kerja syarikat ini.. aku rasa bukan aku seorang ..boleh kata semua mungkin tolak bos2 yang gaji besar je la kot... tp aku x rasa yang management paham masalah yang dihadapi oleh staff. Mungkin depa boleh kata..... "gaji bayar tiap2 bulan kan...ramai lagi yang x dak kerja ...kena buang kerja kat luar sana". hanya yang pernah berada dan bekerja dengan syarikat ni ja yang akan paham situasi kami.....

Aku plak bukan x nak mencuba cari keja kat tempat lain..... ada la try... tp mungkin bukan rezki plus plak aku dah macam di gam kat sini..... dah rasa selesa kat sini....terperangkap dalam comfort zon ciptaan sendiri....ngeh ...ngeh...ngeh..
Klu nak keja kat luar mestilah mendapat gaji yang diigini tp masalahnya dapat offer tp gaji plak tak berapa nak ok.....

2 comments:

Webmaster said...

Hahhahah... Setiap bulan bila orang lain dah abes duit gaji, aku plak buat siri bercakap ngan GAJI bila kat umah. Tiap-tiap ari aku tanyer dia bila dia nak kuar..... hehhehe,...

Irma said...

datang lmbt kene potong gaji ker? waaaaa... horror nyer. kalo company tmpt akak keje wat camtu.. ntah bape sgt la gaji yg akak dpt tiap2 bulan.. sebab hari2 pun akak dtg lmbt. heheheheh