Salam semua, pagi tadi sempat la masak paceri nenas, jeruk tomato with bawang, goreng ikan tenggiri masin untuk bekal lunch kami dan cempedak goreng untuk breakfast kami. So ari ni tayang gambo paceri nenas yang sy masak la he.. he.. amik gambo dari bekal jer sori tak sempat nak kasi dia pose cantik2...... resipi campak2 ja... tak ikut sukatan mana pun... tp nak share juga la....
Bahan2
(# Bahan untuk tumis)
#3 ulas bawang putih ditumbuk
#3 ulas bawang merah ditumbuk
#1 inci halia ditumbuk
#kulit kayu manis
#1 bunga lawang
#3 pcs bunga cengkih
1 paket rempah daging
1 biji nenas dibelah empat dan dipotong nipis (ada yang suka rebus dulu nenas tu tapi sy tak suka... agar rasa asli nenas tu ada)
1 1/2 sudu makan gula
garam secukup rasa
santan pekat dari 1/2 biji kelapa
kerisik (jika suka... sy letak sebab ada dalam simpanan)
udang kering ditumbuk (sy letak ikan bilis sbb tiada stok)
Cara-cara
1. Tumis bahan tumis.
2. Setelah garing masukkan rempah. (saya suka letak sedikit kepala santan). Masak sehingga pecah minyak
3. Setelah pecah minyak masukkan santan, udang kering, kerisik dan nenas. Perasakan garam dan gula.
4. Masak sehingga pekat yang disukai...
Sebelum berakhir entry untuk hari ni, ni la buah nenas yang tengah dibuang kulit dan belum dibuang bulunya......sebelum dimasak paceri.. he..he..
Jemput makan semua....
Thursday, August 6, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment